A Continental Bulldogról

A Fajta története:

A háziállatok tenyésztésére és tartására vonatkozó európai egyezmény, valamint az állatok védelmére vonatkozó svájci jogszabály meghatározó tényező volt a tenyésztőnek, Imelda Angehrnnek egy új közepes méretű bulldogfajta létrehozására.

Célja egy közepes méretű bulldog megteremtése volt, amely megfelel az állatok védelmére vonatkozó jogszabályoknak, oly módon, hogy megőrizné az angol bulldog egyedülálló és nagyra becsült temperamentumát.

Imelda Angehrn az angol bulldogok jól ismert tenyésztője egy ideje már nem volt elégedett azzal, ahogy az angol bulldog fejlődött. Ezzel egy időben megkezdődtek a svájci hatóságokkal folytatott egyeztetések a szigorúbb állatvédelmi törvényekről és tenyésztési szabályozásokról. Imelda Angehrn 2000-ben úgy döntött, hogy engedélyt kér az angol bulldog egy másik fajtával való kereszttenyésztéséhez.

Az engedélyt az angol bulldogok svájci klubja és a svájci kennel klub fajtatanácsa megadta Imelda Angehrn számára, az angol Bulldog x Old English Bulldogok kísérleti keresztezésére. Ennek eredményeként PICKWICK BULLDOGS OLD TYPE (PBOT) nevet kapta. Ennek a kísérletnek az volt a célja, hogy megnövelje a kutyák egészségét, elérje a zajmentes légzést, a kutyák fokozott agilitását és rugalmasságát. Azaz, javítson a kutyák életminőségén. Az első alom 2001 július 8.-án született.

A Fajtafejlesztési és Tenyésztéstámogató Munkabizottság képviselőiből hamarosan megalakult egy projektcsoport Imelda Angehrn-el szoros együttműködésben, amely egy új bulldog fajta elismerésén dolgozott. Több mint 70 kutyát értékelt állatorvos és küllembíró, és az eredmények bekerültek a svájci nyilvántartásba (SHSB).

Ennek eredményeképpen az SKG Igazgatósága 2004. szeptember 15-én úgy határozott, hogy a fent említett bizottság alkalmazására alapozva és különböző szabályok és rendeletek alapján zöld utat ad az új fajta létrehozásához CONTINENTAL BULLDOG néven.

Így 2004. december 5-én, az alapító értekezleten, az akkori regisztrált 105 tag jelenlétében megszületett a CONTINENTAL BULLDOG CLUB SWITZERLAND – CBCS.

A SKG Központi Bizottsága 2005-ben engedélyezte az újonnan alapított fajta Szabvány Tenyésztési és Szelekciós Szabályzatát.

A fajtáért hatalmas köszönet és tisztelet Imelda Angehrn-nek, aki jómaga egy angol bulldog tenyésztő volt és akinek az áldozatos munkája, kitartása és felbecsülhetetlen szakértelme vezetetett a mai igen népszerű Continental Bulldoghoz. Az egyedülálló megjelenésű és kiváló természetű kutya ami népszerűségét nagyon gyorsan kivívta magának.

A Fédération Cynologique International (FCI)-től ideiglenes elismerést kapott a fajta 2022 március 30.-án, és a Continental Bulldog származási országának Svájcot jelölték meg.

FCI-Standard Nr. 369

 

MIT JELENT AZ „IDEIGLENESEN” NEMZETKÖZILEG ELISMERT?

Az FCI által elismert minden új fajta kezdetben ideiglenes nemzetközi elismerést kap.

Az ideiglenes státusz 10 évig tart.

Az ideiglenes elismerés tízéves időszaka alatt intézkedéseket kell hozni a populáción belüli genetikai változatosság fenntartására. Az FCI tenyésztési szelekciójára vonatkozó néhány ajánlást és követelményt is be kell tartani a tíz éves időszak alatt. Néhányat a CBCS évek óta végez, néhány közülük új.

Ez azt jelenti, hogy figyelemmel kísérik és megfigyelik, hogy hogyan fejlődik a fajta a következő 10 évben. Egészségügyi, szaporodási (párzás, születés, császármetszések), karakter és megjelenés tekintetében az FCI által elismert érvényes fajtaszabványnak megfelelően.

Az FCI háromévente felülvizsgálja az adatgyűjtést és a fajta fejlődésére vonatkozó statisztikákat.

Legkorábban tíz év elteltével a kérelmezhető  a fajta végleges elismerése , feltéve, hogy a következő információkból származó eredményeket  megfelelőnek ítélik: 

  • írásos jelentés a fajta világszintű fejlődéséről 
  • a kutyák teljes száma világszerte 
  • az egészségi állapot  
  • viselkedésük alakulása/ Jellem, karakter
  • Bármilyen nehézség, amely az ideiglenes elismerés időtartama alatt merült fel.

 

A kiállításokkal kapcsolatban:

Az ideiglenesen elismert FCI fajták nem jogosultak a CACIB-ra mindaddig, amíg véglegesen el nem ismerik őket, de jogosultak az FCI címekre (a Kutyavilágkiállítás győztese, a Szekciókiállítások győztese – Európa, Ázsia és Csendes-óceáni térség, Amerika és a Karib-térség). Ezen túlmenően az e fajták kutyáira kiállított törzskönyveken az FCI logót is fel kell tüntetni.

 

Általánosságban a Continental Bulldogról:

A Continental Bulldog egy közepes méretű bulldog típusú kutya, súlya 25 és 30 kg közötti, a kanok 42-50 cm, szukák 40-48 cm magasak. Majdnem négyzet alakú, sportos testalkatú, kompakt test. Ívelt nyaka rövid, de nem olyan rövid, hogy úgy érezzük, a feje a vállán ül. A nyak alsó felén a redőzöttség megengedett. Egyenes vagy enyhén ívelt farka van, amelyet soha nem hord a hátára felcsavarva. Lábai erősek, egyenes mellső lábakkal, széles vállakkal, izmos hátsó lábakkal, tömör és ívelt mancsokkal. Szőre rövid, sima, különböző színekben létezik, beleértve a csíkosat, néhány fehér jegyet, fekete maszkot. A bőr rugalmas, és bár a torok és a pofa körül lehetnek ráncok vagy redők, a lábakon vagy a testen nem. Az orra hosszabb, mint a legtöbb bulldogé, ami lehetővé teszi a jobb, zajtalan légzést még futás közben is. Az orra széles, tág orrlyukakkal és fekete színű. A fang széles és ívelt, ez az íveltség a fajta legfelismerhetőbb jellegzetessége. A stop rendkívül kifejezett. A szeme kerek és széles, egymástól távol ülő, de sem nem kidülledő sem nem bent ülő. Sötétbarna színűek. A fülek kicsik és vékonyak, magasan tűzöttek, lehet lelógó fül vagy rózsafül.