Tenyésztési Program

 

FCI II. fajtacsoportból:

Continental bulldog,

ebfajta vonatkozásában

 

Fajtagondozó Szervezet: Hungaria Continental Bulldog Club Fajtagondozó Egyesület

Székhelye: 2053 Herceghalom, Akác Sor 2.

Nyilvántartó hatóság és nyilvántartási száma: Budapest Környéki Törvényszék 13-02-0008329

Képviseli: Tabi-Sztolár Katalin az Egyesület Elnöke

 

Tartalomjegyzék   

 1. Fajtaleírás
 2. Tenyész cél
 3. A tenyésztés módszere
 4. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok
 5. Törzskönyvezési feladatok szabályai
 6. Teljesítmény vizsgálat
 7. Tenyészeb minősítés rendje
 8. Tenyésztésbe vétel szabályai
 9. Származás és teljesítmény adatok nyilvántartása, igazolása
 10. Az ebek jelölésének szabályai
 11. Alomellenőrzés
 12. Származás ellenőrzés módja
 13. Hasznos nyomtatványok: Mindenkor elérhetőek a MEOESZ honlapján annak törzskönyvezési és általános tenyésztési szabályzata részeként
 14. Értelmező rendelkezések
 1. Fajtaleírás

Rövid történeti összefoglaló:

A háziállatok tenyésztésére és tartására vonatkozó Európai Egyezmény, valamint az Állatok Védelmére vonatkozó svájci jogszabály meghatározó volt a tenyésztő Imelda Angehrn számára  egy új közepes méretű bulldogfajta létrehozásában.

Célja egy közepes méretű bulldog megteremtése volt, amely megfelel az állatok védelmére vonatkozó jogszabályoknak, oly módon, hogy megőrizné az angol bulldog egyedülálló és nagyra becsült temperamentumát.

Az Angol bulldog és az Old English Bulldog keresztezése egy új fajtát hozott létre ami közel áll az bulldog eredeti megjelenéséhez, típusához. Az egyértelmű megkülönböztetés érdekében az új fajtának a „Continental Bulldog” nevet választották.

2022.03.31.-én az FCI ideiglenesen 10 évre elfogadta a Continental Bulldogot önálló fajtaként.

A fajta leírása:

FCI Standard nr. 369

Eredet: Svájc

FCI besorolás : II. Fajtacsoport pincserek és schnauzerek, molosszusok és svájci pásztorkutyák,

                        2.1 Molosszerek , Masztifok

                        Munkavizsgára nem kötelezett

Általános megjelenés:

Finom szőrű, majdnem szögletes, közepes termetű bulldog típusú kutya, atletikus felépítéssel. A kompakt teste ellenére a Continental bulldog mozgékony, és energikus, a légzése nagyobb mozgásnál  is zajtalan marad. A súlya a magasságtól függően 20 és 30 kg között van. A kanok és a szukák a nemüknek megfelelően eltérő tulajdonságokat, jellemvonásokat birtokolnak.

Fontos arányok:

A vállmagasság: mellkas mélység 2:1
A vállmagasság: test hossza 1:1,2
A vállmagasság : válltól a farok tőig 1:1
Ezek a mérőszámok és arányok csak iránymutatóként használhatóak, a meghatározó tényezők mindig az általános benyomás a kutyáról. A bulldog típust meg kell őrizni.

Jellemvonások és személyiség:

Figyelmes, magabiztos, sohasem agresszív, sem félénk.

Fej: A fej kerülete nem haladhatja meg több mint 10%-kal (fültől fülig mérve) a vállmagasságot. Elölről nézve a fej majdnem kocka, a járomcsont boltív enyhén kidomborodik.

A fej felső része:

A homlok lapos, enyhén domború, ráncok lehetnek, de nem túl határozottak. Fentről nézve a ránc laposnak tűnik, de szétterülő a koponya felé, szétváló, de nem mély barázdált- ráncok.

Arckoponya:

Orr: az orr hegye széles. Az orrcimpák nagyok és szélesen vannak nyitva. Az orr mindig teljesen fekete.

Pofa: széles, szemből nézve majdnem szögletes. Az orrhát egyenes, sem nem hajlik felfelé, sem nem lefelé. A fej hosszához mérten 1:3 (max 1:4). A bőr gyűrődése az orrhát mindkét oldalán látható de nem túl vastag. Az alsó állkapocs, beleértve az állat, széles és szögletes. Sem nyelv, sem a fogak nem látszanak amikor a pofa zárva van. Jellegzetes áll, elölről nincs betakarva a felsőajakkal.

A lelógó pofa: vastagnak kell lennie, és legyen pigmentált amennyire csak lehet. A felső pofa lebernyeg lógjon teljesen túl az alsó állkapcson oldalt. Az alsó lebernyeg legyen olyan szoros amennyire csak lehet.

Állkapcsok/fogak: a túlharapás 1-5 mm, maximum 10 mm -ig terjedhet. A felső és alsó fogak egyenes vonalban kell, hogy elhelyezkedjenek és párhuzamosak. A fogak erősek. 6 normál, szabályos és jól fejlett metszőfog, a szélesen elkülönülő tépőfogak mellett. A PM1 fog hiánya megengedett, az M3 pedig elhanyagolható. Mindig a teljes fogazatra kell törekedni.

Szemek: kerek, egészen a fej közepén vannak és szélesen eltávolodnak. Sem nem bent ülő, sem kidülledő. A szemhéj feszes és annyira legyen pigmentált amennyire csak lehet. Nem látszódik fehér rész amikor a kutya egyenesen előre néz. Az írisz sötétbarna.

Fülek: magasan tűzött, kicsi és keskeny. Szemből a belső szél, mindkét fülnél egyenes vonalat képez a koponya felső tetővonalával. Elfogadott a rózsa fül és a lelógó fül is. A rózsa fül azt jelenti, hogy a gyűrődés hátul van és visszahajlik a szélén a fül. Szélének belső része néha látható. A lelógó fül azt jelenti, hogy a fül előre billen, amikor a kutya figyel. A fül hegye majdnem egy vonalban van a szem sarkával. Amikor pihen, nyugodt a kutya a füle szorosan a fej oldalánál helyezkedik el. Minden más fül hibának tekinthető.

Nyak: rövid, erős, de nincs az a benyomásunk, hogy a fej közvetlenül a vállon ül. Jól ívelt nyak vonal. Enyhébb bőrredők a torok körül megengedettek.

A TEST: A marmagasság kissé magasabb, mint az ágyék magassága.

Felső vonal: a lehető legegyenesebb.

Hát: A hát hossza a martól a farok tövéig mérve megfelel a marmagasságnak. Hát: rövid és erős.

Lágyék: felűről nézve csak kissé keskenyebb, mint a mellkas.

Hátulsó rész: enyhén lejtős.

Mellkas: a mellkas mélysége a könyökig ér és ideális esetben a marmagasság 1/2-ének felel meg. A bordák lekerekítettek és a mellkas tágas.

Alsóvonal és has: A has mérsékelten felhúzott.

A farok: olyan mélyen ül amennyire csak lehet, erős, vastag a tövénél, folyamatosan vékonyodik, mindenhol vastagon van takarva/burkolva. Ideális esetben a csánkig ér és vagy egyenes, vagy enyhén ívelt. Nyugalmi állapotban leereszkedik, mozgásban felemeli, de sosem hordja visszacsavarva a hátán.

Végtagok: mellső végtagok.

A lábakat, ha szemből nézzük, vaskosok és erősek.

Vállak: széles, döntött és jól izmolt. A vállak szorosan illeszkednek a mellkashoz.

Felkar: szorosan illeszkedik a testhez és jó a szögellése a vállak felé.

Könyök: szorosan illeszkedik a testhez.

Lábtő: rövid és erős.

Mancsok: íves és kompakt, tömör, sosem fordul befelé sem, nem fordul kifelé.

Hátsó végtagok:

A hátsó lábak erős csontozatúak és jól izmoltak.

Térd: jól szögelt/formált, nem fordul kifelé, párhuzamosak hátulról nézve

Csánk: jól szögelt ua.

Mancs: erős ua.

Karom: rövid, lehetőleg sötét

Járás: folyamatos folyékony áramló mozgás.

Bőr: rugalmas, ráncok nélküli a testen és a lábakon.

Szőrzet:

A szőrzet struktúrája: a fedőszőr rövid, zárt, lapos, fényes és nem drótszerű. Az aljszőrzet hiánya megengedett.

A szőrzet színe: minden szín megengedett fekete orral. Fehérrel kombinált minden szín, csíkosig, fekete maszkkal vagy anélkül. A kék és a barna szín nem megengedett.

Magasság:

marmagasság:

Kan: 42-50 cm 30 kg

szuka: 40-48 cm 25 kg

Hibák:

Az előző pontoktól való bármilyen eltérést a következőek szerint hibaként kell tekinteni, és a hiba súlyosságát aszerint kell megítélni, hogy a hibának pontosan milyen mértékben van hatása a kutya egészségére és jólétére.

Enyhe hiba:

 • túl alacsony;
 • a fej körfogata a vállmagassághoz képest 10-20%ban eltér;
 • nem jól fejlett fogak;
 • túlharapás 11-15 mm-ig;
 • nem egyformán hordott fül;
 • rövid és/vagy enyhén deformált farok;
 • nem elég zárt szőrzet;
 • alacsonyabb vagy magasabb, mint az elvárt;
 • rendezetlen mozgás;

Súlyos hiba:

 • a fej körfogata több mint 20%-kal meghaladja a vállmagasságot;
 • túl ráncos, a ráncok a háton nem simulnak ki;
 • orr redő túl nagy;
 • hegyes fül;

Kizáró hiba:

 • agresszív;
 • félős;
 • aszimmetrikus állkapocs;
 • nincs farok vagy erősen deformált farok;
 • Bármely kutya, amely egyértelműen fizikai vagy viselkedési rendellenességeket mutat.
 • légzési zajok mozgás közben vagy álló helyzetben;
 • Entropium/Ectropium;
 • kék szem;
 • Előre harapás meghaladja a 15 mm-t;
 • látható metszőfogak, szemfogak vagy nyelv amikor a száj zárt állapotban van.
 • testméret a tűréshatáron kívül van;
 • kanoknál mindkét herének a herezsákban kell lennie;

Csak funkcionálisan és klinikailag egészséges, fajtára jellemző felépítésű kutyák használhatóak tenyésztésre 

 1. Tenyészcél

 

Különös tekintettel a fajta ideiglenes elfogadásának 10 éves tervezett feladataira, az Egyesület célja az egészséges, a nemzetközi előírásoknak megfelelő fajtajelleggel rendelkező törzskönyvezett ebállomány kialakítása, szinten tartása, fejlesztése, fajta fenntartó és fajtajavító tenyésztése, a hivatalos standardhoz mindjobban közelítő, kitűnő anatómiájú, idegrendszerű, örökletes betegségektől mentes, jól szocializált állomány létrehozása.

Az ideiglenes elismerés tízéves időszaka alatt intézkedéseket kell hozni a populáción belüli genetikai változatosság fenntartására minden fajtagondozó szervezetnek.

Mindemellett a 10 éves időszak alatt a fajtát figyelemmel kísérik és megfigyelik az FCI szakértői annak érdekében, hogy meglássák, hogyan fejlődik a fajta következő 10 évben. A megfigyelés szempontjai: egészségi állapot, szaporodás (párzás, születés, császármetszések), temperamentum és megjelenés tekintetében, az FCI által elismert érvényes fajtaszabvány szerint.

A Continental Bulldog egy közepes méretű családi kutya, mely kiemelkedően jó egészségügyi tulajdonságokkal rendelkezik. Az Egyesület célja, hogy a hazai ebállománynál a fajtára jellemző egészségügyi értékeket megtartsa. Mindenben eleget téve az állatvédelmi jogszabályi környezetnek is. A csak mennyiségi szempontokat figyelembe vevő „szaporítás” felszámolása, a tenyésztésre nem alkalmas egyedek kiszűrése, csak a kiváló egyedekkel történő minőségi tenyésztés kialakítása a jelen szabályzat nyomatékos célja. További céljaink az állatvédelmi szempontból kifogásolható tartási körülmények megszüntetése, a fajta méltóságának megfelelő bánásmód kialakítása a Continental Bulldogot tartók, tenyésztők körében.

 1. A tenyésztés módszere

 A tenyésztés módszere a fajtatiszta tenyésztés, melynél kizárólagosan FCI által elismert törzskönyvbe bejegyzett és az egyesület által kiadott vagy jelen szabályzat szerint tenyészminősítéssel bíró egyedeket lehet tenyésztési céllal párosítani. Az egyesület a tenyészminősítés kiadásakor maximálisan megköveteli a fajtára jellemző küllem és viselkedésbeli előírások érvényesülését az FCI standardja és az származási ország szerinti előírásokkal egyezően. Az örökletes hibákat és betegségeket az egyesület feldolgozza, értékeli és tervszerű tenyésztési munkával törekszik kiszűrni az állományból.

 1. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

 

Általános tartási szabályok:

A Continental Bulldog igényeiből adódóan kevéssé ajánlott kizárólag szabadban tartani, természetesen biztosítani kell a szabadban való mozgás és időtöltés lehetőségét, az időjárási viszonyoknak megfelelő módon és mértékben. Ajánlott tartási mód a lakáson kívül, de nem állandó jelleggel: nyílt, árnyas-napos részeket tartalmazó terület, részben fedett, kennel vagy udvari körülmények között. Mindig biztosítani kell számukra a napi rendszeres mozgást, játékot. A fajták tartásához hozzátartozik a megfelelő táplálás és gondos ápolás, melyet az alábbiakban szabályozunk. A Continental Bulldog családi kutya, ebből adódóan a családhoz közel érzi magát a legjobban. Természetéből adódóan alkalmatlan a folyamatosan kennelben vagy emberektől elzárva tartásra. Igényli a fizikai kontaktust és az ember közelségét. Ez kulcsfontosságú az életében, ennek hiányában a kutya képtelen a fajtájára jellemző módon viselkedni. Ebből adódóan a Continental Bulldog folyamatosan kennelben tartása semmilyen módon nem támogatott az Egyesület részéről.

Alkalmazandó táplálás:

Minden tenyésztőnek informálódnia kell kutyáinak tápanyagszükségletéről, és a teljesítményhez, életkorhoz, egészségi állapothoz megfelelő kiváló minőségű táplálékot kell adni részükre. Az ide vonatkozó ismereteket a tenyésztőknek a megfelelő szakirodalomból, és képzés útján kell elsajátítania. A takarmány elkészítésénél és a takarmány tárolásánál a legnagyobb higiéniára kell ügyelni. Az állatok etetése felügyelet mellett történjen, minden kutyát külön tálból etetve, részükre a legnagyobb nyugalmat biztosítva. A kutyák részére friss, tiszta víznek folyamatosan rendelkezésre kell állnia.

Ápolás:

A kutyákat minden körülmények között ápoltan, tisztán kell tartani. Szőrzetük annak minőségétől függően ápolást igényel. Az ápolást hozzáértés esetén végezheti a tenyésztő, tartó is, de elsősorban bízzuk kozmetikus szakemberre, illetve szükség esetén állatorvosra kell bízni (pl. fogkő kezelése). Folyamatosan ellenőrizni kell – a fogak állapotát, a fogkőképződést – a bőrön és az ürülékben a parazitamentességet (belső és külső paraziták) – a karomhosszúságot – fülek és szemek tisztaságát – általános egészségi állapotot. A tenyésztő kötelessége, hogy kutyáinak egészségi állapotára a legnagyobb figyelmet fordítsa, és szükség esetén, a beteg állatot állatorvosi ellátásban részesítse.

Egészségvédelem:

A tenyésztőnek kötelessége a kutyák egészségének megóvása, a róluk való folyamatos gondoskodás. Indokolt esetben haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulnia a kutya érdekében. A tenyész kutyákon a tenyésztéshez szükséges kötelező vizsgálatok mellett, az ajánlott szűrővizsgálatokat is javasolt elvégezni. A kutyákat rendszeresen kezelni kell a paraziták ellen (külső és belső élősködők), valamint az évi kötelező és ajánlott oltásokban részesíteni kell őket. Minden kutyának, amely az adott tenyészetben tartózkodik – akár ideiglenesen is – oltási könyvvel kell rendelkeznie, és a származási igazolásának (de legalább annak a hitelesített másolatának) az adott helyen rendelkezésre kell állnia. A kölyköket chippel ellátva, féreg hajtva, és minimum 2 alapimmunizáló oltás után lehet átadni az új tulajdonosnak, a törzskönyvezési eljárást elindítva, legkorábban a kölyök 9 hetes korában. Az egészség megőrzése érdekében a kutyákat és környezetüket folyamatosan tisztán, szárazon, külső és belső élősködőktől mentesen kell tartani, ügyelve a fokozott higiéniára. A tenyésztők részéről az új tulajdonosoknak minden segítséget és felvilágosítást meg kell adni a fajtával való bánásmód, ellátás tekintetében.

Tartási módok:

A kutyákat lakásban vagy kennelben lehet tartani, rendszeresen biztosítva nekik a szabadban való tartózkodás és mozgás lehetőségét. Tilos a kutyákat pincében, természetes fény nélküli helyiségben, ketrecben vagy szállító boxban vagy kizárólag kennelben tartani.

Tenyészkutyák tartása lakásban, kennelben:

A kutyákat szabadon kell tartani, de saját és fajtársai érdekében meg kell oldani az elkülönítésüket, ha szükséges (pl. tüzelő szuka, vemhesség, pozícióharcok), de csak úgy, hogy a kutyák esetleg másik helyiségbe kerülnek át a tartási helyen, kennelen belül. Az előbb említett lehetőségeken túl továbbra is szigorúan tilos a kutyák boxokban, ketrecekben, szállítódobozokban való tartása. Minden tenyésztőnek törekednie kell arra, hogy kutyái békében éljenek egymás mellett.

Az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy az állatok tartási helyén a környezeti viszonyok megfeleljenek az állatok szükségleteinek valamint arra, hogy a tartási helyük úgy legyen kialakítva, hogy az ne okozhasson sérülést az állatoknak. Állandó fényben vagy állandó sötétségben, valamint állandó zajban állatot tartani nem szabad. A lakás, terület vagy kennel legyen jól szellőztethető és kielégítő természetes fény világítsa meg. Tilos a kutyákat ablak nélküli, természetes fénytől elzárt helyen tartani.

A helyiségeket tisztán, szárazon, férgektől, parazitáktól, rovaroktól mentesen kell tartani. A falakat és a talajt hőszigetelő, könnyen mosható, tisztítható burkolattal kell ellátni. A tetőnek nedvességet át nem eresztőnek, és tökéletesen huzatmentesnek kell lennie. A kutyáknál a minimum hőmérséklet 10C° fok. A hatályos Állatvédelmi Törvény alapján az állattartás helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat a fajára jellemző mozgási igényét ki tudja elégíteni. Eb esetében a mozgási igény az állat mozgatása útján is kielégíthető, azonban esetükben is törekedni kell az olyan tartási módra, amely lehetővé teszi az állat kedve szerinti mozgását.

A kennel kialakításánál ügyelni kell arra, hogy a kutyák ne sérülhessenek meg és ne ugorhassák át a kerítést. A kerítés olyan anyagból legyen, ami a kutyákat nem sérti meg és az egészségükre nem ártalmas. A kennel-terület napos és árnyékos, szél és eső ellen védett területekkel rendelkezzen. Minden kutyának naponta legalább 5-6 óra mozgási lehetőséget kell nyújtani (rossz idő esetén pl. télen többször kevesebb ideig való mozgatás szükséges). A mozgási igényt sétával, a szabadon lévő területeken lehet kielégíteni, amikor a tenyésztő foglalkozik a kutyáival (pl. játék, labdázás).

Minden felnőtt és kölyökkutya naponta legalább 3-4 óra emberi társaságot, érintkezést, beszédet és odafigyelést kapjon a szokásos ellátáson (etetés, ápolás stb.) kívül. Ez az odafigyelés a tenyésztőtől és a kutyákkal szoros kapcsolatban álló személyektől kell, hogy kiinduljon. A testi érintkezés elengedhetetlen, amit nem szabad felületes simogatásokra korlátozni. Vemhes, ellő vagy szoptató szukának és almainak saját nyugodt és kifogástalanul tiszta helyet kell biztosítani. Az ellető illetve kölyöknevelő hely biztonságuk érdekében testmérettől függően legalább 2-4 nm, amelyen kívül a szukának napjában többszöri kijárási lehetőséget kell biztosítani, valamint 4-5 hetes kor után már a kölyköknek is naponta többszöri mozgáslehetőséget kell adni. Az alom és felnevelési helységben minimum 19 C° foknak kell lennie. Az ellető ládában minimum 24- 25 C° fok legyen a kölykök 3 hetes koráig, melyet lehet a láda egyik sarkára irányított infralámpával is biztosítani, a hőmérséklet ellenőrzésével. Almot nevelő szukánál az infralámpa használata nem kötelező, amennyiben melegítőpárna van használatban. Az ellető láda és környezete fertőtleníthető kell hogy legyen, és itt különösen ügyelni kell a maximális higiénia betartására. A helyet mindig tisztán, szárazon, férgektől-, parazitáktól-, rovaroktól mentesen kell tartani. Legyen a hely jól szellőztethető és kielégítő természetes fény világítsa meg. Szigorúan tilos a kutyákat ketrecekben, boxokban, szállítódobozokban tartósan tartani, mert ezzel a kutya a megfelelő mozgási lehetőségétől meg van fosztva. Kivételes esetben, szállításkor, kiállításon a kutya érdekében, védelmére átmenetileg maximum pár órára, megfelelő méretű ketrecben (a kutya fel tudjon állni, és meg tudjon fordulni benne) rövid ideig tartó elhelyezés megengedett. Beteg vagy lábadozó kutyát a kutya érdekében, hogy saját magában kárt ne tehessen, kizárólag állatorvosi javaslatra (állatorvos javaslata az ilyen jellegű tartásra, meghatározott időtartamra) meghatározott ideig zárt boxban, ketrecben lehet tartani.

Kölykök megfelelő fejlődéséhez szükséges körülmények biztosítása:

A kölyök fejlődése már az anyaméhben megkezdődik, ezért a tenyésztőnek a vemhes anyakutyát is nagy odafigyelés mellett kell tartania. Ügyelni kell, hogy a tenyészetben lévő kutyák ne bánthassák, hogy semmilyen fertőzést ne kaphasson el. Különösen oda kell figyelni, hogy a napjában legalább kétszer adott táplálék, elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzon, mind az anya, mind pedig a fejlődésben lévő magzatok számára. Az ellés alatt és után, fokozottan biztosítani kell az anya nyugalmát. Megfelelő állatorvosi ellátásban kell részesíteni az anyát és a kölykeit is. Az anyának kiemelt minőségű, és a kölykök etetéséhez szükséges mennyiségű táplálékot, és folyadékot kell adni. Különösképpen ügyelni kell a tisztaságra az ellető ládában és környezetében. A kölykök fejlődését napról napra figyelemmel kell kísérni, a mentális fejlődésükhöz szükséges módon naponta kézbe kell venni őket, átvizsgálni, hogy minden rendben van-e a fejlődésükkel. A kiskutyákat 4-5 hetes koruktól kezdve el kell kezdeni az anyától függetlenül is kiegészítésképpen a koruknak megfelelő módon etetni, ezzel biztosítva, hogy az anyakutya szervezete is elkezdhessen regenerálódni. Ezzel együtt az anyakutya legalább 7 hetes korukig táplálja a kölykeit. A kiskutyákkal legalább 4-5 hetes koruktól kezdve el kell kezdeni rendszeresen foglalkozni, kézbe venni, simogatni, játszani velük, ez elengedhetetlenül szükséges a mentális és szociális fejlődésükhöz, hogy a későbbiekben kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű kutyák váljanak belőlük. A kölykök nevelésénél nagyon oda kell figyelni a rendszeres takarításra (napjában többször is), az állandó tisztaságra.

Szankciók: Az alomellenőr az ellenőrzés során  megvizsgálja a fent említett szabályok betartását. A fent leírtak be nem tartása esetén az alomellenőrzési jelentés alapján az egyesület HCBC elnöksége újabb vizsgálatot rendelhet el. Amennyiben a tenyésztő az alom-ellenőrzést szándékosan megakadályozza, ez arra enged következtetni, hogy tenyészetében olyan állapotok uralkodnak, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak. Így a sikertelen ellenőrzési kísérlet után az alom ellenőr írásban ismételt ellenőrzést jelent be a tenyésztőnek és ha a második ellenőrzés is sikertelen marad, az alom regisztrációját a HCBC elnöksége megtagadhatja.

 1. Törzskönyvezési feladatok szabályai

 

 1. Általános szabályok

Az Egyesület a MEOESZ-től kapott fajtagondozói megbízás alapján végzi a MEOESZ Alapszabályában és belső szabályzataiban a fajtagondozó szervezetek számára meghatározott feladatokat és gyakorolja az ekként meghatározott jogokat. Az Egyesület a MEOESZ tagjaként vagy fajtagondozóként gyakorolt jogait és kötelezettségeit csak és kizárólag olyan másik egyesületre ruházhatja megbízással, amelyik a MEOESZ-nek maga is tagja a megbízás keltekor és annak teljesítése során végig, de az Egyesület úgy felel a megbízott tevékenységéért, mintha maga járt volna el (a felelősség megtartása), továbbá felel minden olyan következményért vagy eredményért, kárért stb., ami a megbízás nélkül nem következett volna be.

Az Egyesület feladatai az előző bekezdés alapján:

 5/A. Alombejelentő ellenőrzése: az Egyesület a MEOESZ Törzskönyvezési szabályzata szerinti határidőben elvégzi a MEOESZ-hez benyújtott és a MEOESZ által az Egyesületnek megküldött alombejelentő nyomtatványok és mellékleteik ellenőrzését, melynek során az FCI, a MEOESZ alapszabálya, ügyrendje és szabályzatai előírásait, valamint jelen szabályzatot továbbá a MEOESZ-el kötött fajtagondozási megbízási megállapodás előírásait betartja. Amennyiben az Egyesület a tenyésztő, a tartó vagy velük azonos megítélésű személyek iratcsatolása illetve nyilatkozata alapján jár el, úgy az iratot csatoló, adatot közlő személy teljes anyagi, polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik azért, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelőek, illetve a csatolt okiratok valósak legyenek. Ez a szabály nem mentesíti az Egyesületet attól, hogy az adatok, iratok vizsgálata során az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellett észlelhető nyilvánvaló valótlanságokat feltárja.

Az alombejelentő ellenőrzése eredményeként az Egyesület érdemben nyilatkozik a MEOESZ felé arról, hogy az alombejelentő alapján a törzskönyvezés feltételei fennállnak-e, továbbá arról is, hogy a törzskönyv alapján milyen fajtájú igazolás kiadása lehetséges (regisztrációs lap „N” vagy „R” jelzéssel, standard származási lap vagy prémium származási lap). Az alomellenőrzés eredménye a MEOESZ-t köti, amennyiben ennek eredményeként a törzskönyvezési eljárás további menetével a tenyésztő nem ért egyet, a MEOESZ döntése ellen a MEOESZ Tenyésztési Bizottságához fordulhat jogorvoslatért.

5/B. Alap származási lap kiadásának feltételei az Egyesületnél:

Figyelem! A szülő-gyermek, valamint a teljes testvérek közötti párosítás nem megengedett.  A 6,25% feletti beltenyésztettség (pl. féltestvérek, nagyszülők/unokák, közeli unokatestvérek) nem megengedettek.

mindkét szülő rendelkezik csípő és könyök ízületi diszplázia szűréssel, ennek alapján A,B,C fokú csípő és 0 vagy I. fokozatú könyök érintettséget igazoló orvosi igazolással,

  • amennyiben az egyik szülő C, C1 vagy C2 fokozatú csípődiszplázia eredménnyel rendelkezik, úgy a másik szülő maximum B fokozatú csípődiszplázia eredménnyel rendelkezhet. Ezt úgy kell értelmezni, hogy két C vagy C1 vagy C2 fokozatú csípődiszplázia eredménnyel rendelkező egyed nem párosítható egymással.
  • amennyiben az egyik szülő könyök ízületi diszplázia eredménye I.fokozatú, úgy a másik szülőnek 0, azaz mentes könyök ízületi diszplázia eredménnyel kell rendelkeznie.
 1. mindkét szülő esetében rendelkezésre áll Cystinuria, CMR1 és DVL2 genetikai marker vizsgálatának eredménye, annak akkreditált laboratóriumból származó igazolása

Az eredmény lehet:

 • N/N – mentes
 • N/Cys, N/CMR, N/DVL – hordozó
 • a párosításoknál figyelemmel kell lenni arra, hogy két ugyanazon genetikai markerre hordozó egyed nem kerülhet párosításra. Amennyiben az egyikük hordozó valamelyik markerre, úgy a szülőpár másik tagjának mentes igazolással kell rendelkeznie.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben a hordozó egyedeket is kizárjuk vagy bármi módon hátrányban részesítjük, illetve a tenyésztés szempontjából hátrányosan kezeljük, úgy az a populáció génbázisának jelentős beszűkülését eredményezheti, melynek súlyos következményei lehetnek, s természetesen elkerülendő. Ennek értelmében a hordozó egyedeket nem zárjuk ki a tenyésztésből és semmilyen hátrányos megkülönböztetésben nem részesülhetnek.

 • Cys/Cys, CMR/CMR, DVL/DVL– a betegséggel érintett (beteg), nem tenyészthető még akkor sem, ha a másik szülőpár mentes ugyanarra a genetikai markerre.
 • További ajánlott genetikai marker a B-Lokus (barna orr).
 1. mindkét szülő a tenyész vizsgán legalább „tenyészthető” minősítést ért el
 2. mindkét szülő FCI rendezvény küllembírálatán megszerzett legalább két „Kitünő” minősítést két különböző bírótól

5/C. Prémium származási lap kiadásának feltételei az Egyesületnél

Abban az esetben, ha a született alom szülei teljesítették a MEOESZ Törzskönyvezési Szabályzata értelmében a standard származási lap kiadásának feltételeit, de az alom mindkét szülője teljesítette az alábbi feltételeket is, úgy az Egyesület a prémium származási lap kiadására ad nyilatkozatot a MEOESZ részére.

A klub térítésmentesen megjeleníti honlapján és a közösségi oldalain az adott almot fényképekkel és részletes információkkal.

A prémium származási lapra való jogosultság feltételei az alap származási lap feltételein túl:

a./ az alom valamely szülője rendelkezik bármely FCI tagország nemzeti champion címével és,

b./ valamint rendelkeznek az alábbi egészségügyi szűrésekkel:

 • mindkét szülő rendelkezik csípőízületi diszplázia szűréssel, A, és legfeljebb B fokú érintettséget igazoló orvosi igazolással és
 • mindkét szülő rendelkezik Cystinurina, CMR1, és DVL2 szűréssel és az egyik szülő mindhárom genetikai markerre MENTES a másik szülőpár pedig legalább két genetikai markerre MENTES, a genetikai markerek igazolása minden esetben akreditált laboratórium hivatalos eredmény igazolásával fogadható el,
 • mindkét szülő rendelkezik könyökízületi diszplázia szűréssel, 0 fokú érintettséget igazoló orvosi igazolással és
 • legalább az egyik szülő rendelkezik B-Lokus genetikai marker szűréssel (B/B- mentes) és ennek megfelelően mentességet igazoló laboratóriumi igazolással

5/D. Konfirmációs eljárás az Egyesületnél

Azon egyedek, akiknek szülei nem rendelkeznek tenyészminősítéssel, a MEOESZ Törzskönyvezési Szabályzata értelmében törzskönyvi regisztrációra jogosultak ugyan, de részükre származási lap csak az adott egyed konfirmációs szabályoknak való megfelelése esetén adható ki.

Az Egyesület által lefolytatott konfirmációs eljárás az egyed 12 hónapos korának beöltése után végezhető el (tehát az első születésnapját követő naptól). A konfirmációs eljárás során az egyed küllemi bírálatára kerül sor, mely küllemi bírálat során igen nyomatékos bírálati szempont kell legyen az adott fajta standardjában kizáróként meghatározott hibák vizsgálata. Amennyiben ilyen hiba feltárásra kerül, úgy az egyed konfirmációs eljárása sikertelennek minősül, meg nem ismételhető és az egyed származási lapra nem válik jogosulttá.

A konfirmációs eljárás során két minősítés születhet: „sikertelen konfirmáció” és „sikeres konfirmáció”. Egyebekben a konfirmációs eljárás lebonyolításának rendjére a tenyész vizsga  szabályai irányadóak, arról konfirmációs bírálati lap és konfirmációs összesítő kerül kiállításra, ezek kezelési szabályai a tenyész vizsga iratainak szabályaival egyezőek. Az „N” jelű regisztrációs lappal rendelkező egyed egész életében nem jogosul konfirmációs eljárásra.

5/E. A törzskönyvezési eljárás során az egyesület egyéb feladatai

Az Egyesület ezen körbe tartozó feladatait a MEOESZ szabályzatai és a fajtagondozói megbízás tartalma szerint végzi.

 1. A törzskönyvezés célja

A tenyésztési adatok, öröklődő tulajdonságok gyűjtése, feldolgozása, rendszerezése, oly módon, hogy az egyes egyedek tenyésztési szempontú előnyös tulajdonságai felismerhetőek legyenek. Egészséges, a nemzetközi előírásoknak megfelelő fajtajelleggel rendelkező törzskönyvezett eb állomány alakuljon ki, amelynek nemesítése, teljesítményének fokozása lehetővé válik.

 

 1. A törzskönyvi nyilvántartásba vétel feltételei

Az alomellenőrzés során figyelembe kell venni, hogy csak olyan egyedek törzskönyvezhetőek, amelyeknek mindkét szülője törzskönyvi regisztrációval rendelkezik. Nem FCI partner tagszervezetek által kiállított származási igazolással rendelkező kutyák utódai törzskönyvi nyilvántartásba nem bevezethetőek. Korhatár alatti és feletti párosításból származó egyedek utódai csak az esetben törzskönyvezhetőek, amennyiben a párosítási engedélyt az HCBC elnöksége előzetesen írásban engedélyezte. Annak a tenyésztőnek, aki FCI törzskönyvi regisztrációért folyamodik, rendelkeznie kell az FCI-nél regisztrált kennelnévvel és az FCI Ügyrend szerint hazai honosságúnak kell minősülnie. A regisztrált kennelnév meglétének ellenőrzése a MEOESZ feladata

 

 1. Törzskönyvezhető egyedek

 Csak azon egyedek vehetőek törzskönyvi nyilvántartásba, amelyek szülei rendelkeznek legalább 3 generációra zárt FCI által elismert törzskönyvvel.

A törzskönyvről származási lap kiállítására azon egyed tarthat igényt, amely egyed mindkét szülője rendelkezik a jelen szabályzat szerinti tenyésztésbe vételhez szükséges tenyész vizsga eredménnyel, ami minimum a „tenyészthető” minősítést eléri, és az utód maga az FCI standard által kizáró tulajdonságnak/hibának minősített ismérvvel nem rendelkezik. Amennyiben a szülők a szükséges tenyészminősítést nem szerezték meg, úgy az egyed törzskönyvezhető, de részére csak regisztrációs lap állítható ki, „R” jelzéssel.

Az R jelzésű regisztrációs lappal rendelkező egyed jogosult a konfirmációs eljárás lefolytatására.

Ha az egyed szülei azért nem rendelkeznek tenyészminősítéssel, mert bármelyikük vagy mindkettőjük a tenyésztésből kizárt, az utód „N” jelzésű regisztrációs lapra jogosult és konfirmációs eljárásra egész életében nem jogosult.

Amennyiben az egyed születésétől kezdve a fajtastandard szerinti kizáró körülménnyel rendelkezik, törzskönyvezhető, de részére csak „N” jelzésű származási lap állítható ki, és egész életében nem jogosult konfirmációs eljárásra. A külföldön keletkezett tenyészminősítések elismerését a jelen szabályzat alanti rendelkezései szabályozzák.

 1. A törzskönyvezési eljárás kapcsán érvényesülő határidők, egyéb szabályok

 

Az eljárásra a MEOESZ Törzskönyvezési Szabályzata irányadó, az ott nem szabályozott részletes eljárás az alábbi:

Az alombejelentést a szuka tulajdonosa végzi. Az alombejelentéssel egy időben regisztráltatni kell a szülők minősítéseit és tulajdonjogát, vagy be kell jelenteni a rá vonatkozó tenyésztési kölcsönadási szerződést. Ha a tenyészkutyák több személy tulajdonában vannak, akkor erről a tulajdonosok között írásos szerződést kell kötni, amelyből az egyes tulajdonosok jogai és kötelességei világosan kitűnnek, és ezt az alombejelentési nyomtatványhoz csatolni kell.

 Az alombejelentést legkorábban a kölykök chipezése után, de legfeljebb a kölykök 6 hónapos koráig lehet megtenni. Az alombejelentőt a tenyésztő aláírja, ezzel a rajta közölt adatok és mellékletek valódiságát igazolja.

 1. Az adatok hitelessége

A tenyész vizsga  eredménye a tenyész vizsga napján és helyszínén képződik. Nyilvántartási kötelezettsége az egyesületnek van. Nyomtatványa a tenyész vizsga bírálati lap. Az adatok valódiságáért a bírálatot lefolytató tenyész vizsga  bírók, valamint a tenyész vizsgát lebonyolító szervezet vezetője felel. A szűrővizsgálat eredménye az állatorvosnál képződik. Jelentési kötelezettsége a tenyésztőnek van, aki legkésőbb minimum egy hónappal a tervezett fedeztetést megelőzően  átadja az Egyesület részére, ahol feldolgozzák és irattározzák azokat. Az adatok valódiságáért a szűrést végző állatorvos, a törzskönyvben való megjelenítésükért a MEOESZ felel.

 1. A szuka tulajdonosok felelőssége:

– mielőtt tenyésztésbe kezd, tájékozódik a tenyésztési feltételekről,

– tenyésztési elképzelés esetén kennelnevet vált ki a kijelölt kinológiai szövetségnél,

– csak a tenyésztési feltételekkel rendelkező egyedekkel tenyészt, amelyek sikeres tenyészvizsgát tettek,

– csak olyan kannal pároztat, aki a tenyésztési előírásoknak megfelel, és a fajta fejlődését szolgálja az adott párosítás,

– betartja az Egyesület tenyésztésre vonatkozó szabályzatait

 1. A kan tulajdonosok felelőssége:

– fedeztetést kizárólag sikeres tenyészvizsgát követően, tenyésztési feltételekkel rendelkező kutyával folytat,

– csak a tenyésztési szabályoknak megfelelt szukát fedeztet kanjával.

 1. Szankciók

Az adatokkal való visszaélést, szándékosan hibás adatszolgáltatást, hamisítást az egyesület szankcionálja, az minden esetben eljárást, szükség esetén hatósági, büntető feljelentést von maga után.

 1. Teljesítmény vizsgálat

A teljesítményvizsgálatkor, küllembírálatakor kiemelten figyelembe kell venni az FCI vonatkozó szabályait, a fajta származási országának a követelményrendszerét, előírásait, azt figyelemmel kell kísérni és az esetleges változásokat alkalmazni kell.

Tenyészvizsga:  Tenyészvizsga szabályzat alapján

 1. Tenyészeb minősítés rendje

 

1./A magyarországi állomány jelen ismereteink szerint csekély mértékben terhelt örökletes betegségekkel. Ezen az örökletes betegségek a Continental Bulldog fajtánál szórványosan előfordulhatnak, s tekintettel arra, hogy a fajta egészségének megőrzése az Egyesület egyik legfőbb feladata, ezért a jelen program nem tekint el az egészségügyi szűrések elvégzésétől. Az Egyesület folyamatos kapcsolattartással a származási ország fajtagondozójával évente felülvizsgálja a szükséges egészségügyi vizsgálatok listáját, szükség szerint módosítja azt. A módosítások jelen szabályzatban átvezetésre kerülnek, valamint kiírásra az Egyesület honlapján.

2./Az Egyesület a diszplázia és a patella szűrés eredményeit elfogadja, ha azt bármely magyarországi állatorvosi kamarai tag szak-állatorvos szűrési eredményigazolásán alapul, vagy az érintett egyed bármely FCI tagországából érkezik és rendelkezik erre vonatkozó, az adott tagországban elvégzett állatorvosi szűrővizsgálattal és annak eredménye jelen szabályzat szerinti. Az Egyesület a genetikai vizsgálatokat elfogadja azon genetikai laboroktól (hazai és nemzetközi), melyek vizsgálatára azoknak nemzetközileg elfogadott jogosítványaik vannak. Az Egyesület a Labogen Labort preferálja a genetikai vizsgálatok tekintetében, arra való figyelemmel, hogy a Labogen Labor a fajta kialakulásának kezdete óta részt vesz az állomány genetikai szűréseiben. (LABOKLIN GMBH & CO.KG KLINIKAI DIAGNOSZTIKAI LABORATÓRIUM Steubenstrasse 4. 97688 Bad Kissingen, labogen@laboklin.com)

Az Egyesület célja az egészséges állomány fenntartása és ennek érdekében az egészséges egyedekkel való tenyésztés elősegítése. A szűrővizsgálatot az előírásokban rögzített korban kell elvégezni (pl: diszplázia: 12 hónapos kort betöltött egyedeknél).

3./ Importált egyedek minősítéseinek és egyéb minősítések figyelembevételének szabályai: Importált kutyák esetén amennyiben a származási országban annak előírásai szerint és az FCI által elismerten már tenyészminősítést szerzett az egyed, úgy az Egyesület az egyedet elfogadja, mint tenyészállatot. Ha a tenyészkorú importált kutya olyan FCI országból származik, ahol a tenyésztésbe vétel feltételét semmilyen bírálathoz, vizsgálathoz és egészségügyi szűréshez nem kötik, a magyarországi tenyésztésbe vétel feltétele az Egyesület tenyésztési szabályzatának előírásai szerinti feltételek teljesítése. Külföldi fedeztetésnél a kan kutya esetében jelen szabályzatban meghatározott szűrővizsgálatokkal kell rendelkeznie a kan kutyának. Kizárólag azon genetikai vizsgálattól lehet eltekinteni, amelyre a magyar tenyészkutya rendelkezik  mentes (N/N) igazolással.

4./ A tenyésztésbe vétel alsó és a tenyésztésben tartás felső korhatárai

Tenyésztésbe vehető az a Continental Bulldog kan, amely a pároztatás napján legalább 15 hónapos. 15 hónapos kor alatt egy kan csak az Egyesület Elnökének külön engedélyével vonható tenyésztésbe, melyet a tenyésztőnek írásban az alapos ok megjelölésével előzetesen kell kérelmeznie.

Tenyésztésbe vehető az a Continental Bulldog szuka amely a tenyésztésbe állítás (fedezés) napján betöltötte a 17 hónapos kort. Az utolsó fedeztetés a betöltött 9 éves kor után nem engedélyezett. A tenyész szuka amikor 9. életévét betölti, a tenyésztési engedélyét automatikusan elveszíti. 

15 hónapnál fiatalabb egyedre tenyésztési engedély semmilyen körülmények között nem kérhető.

5./ Kölykezési idő intervallumok

Egy szukának két naptári éven belül maximum két alma lehet. Minden születés alomnak számít, függetlenül attól, hogy a kölykök felnevelkednek-e vagy sem. A szuka tenyészideje alatt (17 hónapos kortól 9 éves koráig) maximum 4 almot kölykezhet amennyiben természetes módon történt a szülés. Amennyiben a tenyész szuka igazolhatóan mindig, de legalább az utolsó alomnál alacsony alomszámot kölykezett (3 -nál kevesebb) úgy egy ötödik alomra kérhető előzetes írásos engedély az Egyesület elnökétől.

Nagy alom: Több mint 8 kölyökkutya felnevelése után az anyaszukának legalább 15 hónapos tenyésztési szünetet kell adni. (A születés és a következő párzási időpont közötti időszak.) A vemhesség és a nevelés jelentős terhet jelent az anyakutyának, különösen, ha nagy alomról van szó. Emiatt a hosszabb tenyésztési szünetet szigorúan be kell tartani.

Minden nyolcnál több kölyökkutyát tartalmazó alom esetében az élet első négy hetében további ellenőrzést kell végezni. Az anyakutya és a kölykök tápláltsági és gondozási állapotát, valamint a teljes nevelési időszakra vonatkozóan, a helyet és felszerelést fel kell jegyezni és alomellenőrzés során bemutatni. Különösen a kiegészítő takarmányozás helyes végrehajtását, a táplálék (kölyökkutya tej) megfelelőségét és a kölykök súlygyarapodását, valamint ezek napi testtömeg-ellenőrzését (feljegyzéseit) kell feljegyezni és az ellenőrzés során bemutatni.

Az ellenőrzéseket általában előre bejelentett módon, kétség esetén előre be nem jelentett ellenőrzésekre is sor kerülhet. A kennel tulajdonosának vagy a dajka kutya tartójának biztosítania kell az ellenőr számára a bejutást az alomhoz és a kennelben tartott valamennyi kutyához, illetve a dajkához és nevelési helyükhöz.

Császármetszés: Amennyiben császármetszés vált szükségessé úgy maximálisan 3 almot kölykezhet az egész tenyészideje alatt a tenyész szuka. A császármetszést követően minimálisan 1 év pihenő időt kell adni a szukának a teljes és szövődménymentes felépülés érdekében.

6./ Almonként törzskönyvezhető utódok száma

Az egyesület minden egészséges, életképes kiskutyát törzskönyvi nyilvántartásba vesz. Az állatvédelmi törvény nem engedélyezi az egészségesnek látszó utódok elpusztítását még akkor sem, ha olyan sokan vannak, hogy a szuka nem képes őket felnevelni. Ilyenkor dajka-kutya bevonása, vagy mesterséges felnevelés szükséges.

7./ Életteljesítmény

Kanok esetében a tenyészeb minősítés megszerzése után a fedezések számát nem korlátozzuk. A tenyésztő egyéni felelőssége, hogy azokat a fedező kanokat használja, melyekkel állománya minőségét javítani tudja.

8./ Hűtött vagy fagyasztott szaporítóanyag használata

Hűtött vagy fagyasztott szaporítóanyag használata esetén az alábbi dokumentumokat kell csatolni: – a szaporítóanyagot adó kankutya származási igazolásának és egészségügyi szűréseinek másolatát

– mesterséges megtermékenyítést végző állatorvos igazolását a beavatkozás elvégzéséről és a szaporítóanyag származásáról, tárolásáról

9./ Származás és teljesítmény adatok nyilvántartása, igazolása

A származás-nyilvántartás a rokoni kapcsolatok nyilvántartását szolgálja. A származási adatok gyűjtését a MEOESZ saját Törzskönyvezési Szabályzata szerint végzi. A teljesítmény vizsgálatok célja a tenyészebek tenyészértékének megállapítása. A teljesítmény vizsgálatokat és az adatok gyűjtését az egyesület a fenti Teljesítményvizsgálati Szabályzatában rögzítettek szerint végzi. A teljesítmény nyilvántartás az egyesület nyilvántartásából kérhető le. Ezen nyilvántartásokról az egyesület csak az arra jogosultaknak ad információt.

 1. /Az ebek jelölésének szabályai

Jogszabály írja elő, hogy minden kutyát transzponderrel (mikrochippel) kell megjelölni. Célja, hogy az eb tartós megjelölésével az bármikor azonosítható legyen.

– A chip beültetését a tenyésztő által választott állatorvos végezheti.

– A chip beültetést kizárólag hat hetes kort betöltött kölykökön szabad végezni.

– A chipet a kölyök bal lapockája fölött a bőr alá kell ültetni.

– A beültetést az egyesület által rendszeresített nyomtatványon dokumentálni kell, melyet a tenyésztő aláír és az állatorvos az aláírásával és a pecsétjével hitelesít.

– Az állatorvos feladata a chipezési adatokat az országosan, illetve nemzetközileg elfogadott adatbázisban rögzíteni.

– A tenyésztő a chipezési igazolást az alombejelentéskor juttatja el az egyesülethez, ahol az archiválásra kerül.

 1. Alomellenőrzés

Az alom bejelentését a tenyésztő köteles bejelenteni az Egyesületnek a születést követő 6 napon belül elektronikusan az Egyesület email címére írt levéllel. Az alom bejelentésnek tartalmaznia kell az Egyesület alombejelentő nyomtatványát, ennek hiányában a bejelentésnek az alábbi információkat kell tartalmaznia:

 • Kennel név
 • Kennel tulajdonos név
 • A szuka kutya neve, születési ideje, törzskönyvi azonosítója, chipszáma, egészségügyi szűrések eredményei, kiállítási eredményei, sikeres tenyészvizsga időpontja,
 • A kan kutya neve, születési ideje, törzskönyvi azonosítója, chipszáma, egészségügyi szűrések eredményei, kiállítási eredményei, sikeres tenyészvizsga időpontja,
 • Pontosan hány kiskutya született, ebből volt e elhullás a szülés során vagy azt követően a bejelentés napjáig,
 • Hány kan és hány szuka született
 • A szülés természetes módon ment végbe vagy császármetszés vált szükségessé
 • Császármetszés esetén a műtéti megoldás pontos okának ismertetése
 • Az alom kezdőbetűje (a született kölykök nevének kezdőbetűje),
 • Az alom pontosan hol található meg, pontos cím
 • A kennel tulajdonos (és dajka kutya tulajdonos is, ha szükség volt rá) címe, telefonszáma, emailcíme
 • A választott chipelő állatorvos neve és elérhetősége.

A megadott elérhetőségeken az Egyesület felveszi a kapcsolatot a Tenyésztővel időpont egyeztetés céljából.

Az Egyesület alom- és kennelellenőrzést tervezetten végez. Az alomellenőrzést az alábbi személyek végezhetik:

– az egyesület elnöke,

– az egyesület elnöke által megbízott egyesületi tisztségviselője,

– az egyesület elnöke által megbízott, a tenyésztő lakóhelyéhez közel lakó, a microchipezést is végző állatorvos

Az alomellenőrzés költségét a tenyésztő viseli.

Meg kell tagadni az egész alom elfogadását akkor, ha bármely kétség merül fel a fajtatisztasággal kapcsolatban. Ebben a vitás esetben az elnökség DNS vizsgálatot rendelhet el, melynek  költségét a tenyésztő viseli. Amennyiben a vizsgálati eredmény a bejelentett adatok valódiságát igazolja az alom törzskönyvezhető, a vizsgálat költségét az egyesület a tenyésztő részére megtéríti. Az alomellenőrzés megállapításairól az azt végző személy jegyzőkönyvet készít, melyet az egyesület az irattárában 5 éven keresztül megőriz.

 1. Származás ellenőrzés módja

Egy szukát egy tüzelési ciklus alatt csak egy kannal lehet pároztatni. Ettől eltérő, illetve vitás esetekben DNS vizsgálatot kell kérni az apaság megállapítására. Indokolt esetekben a két kannal való fedeztetést az Egyesület Elnöke engedélyezheti, ezek után a törzskönyvezés csak DNS vizsgálat elvégzése után indítható. Az engedélyt 2 hónappal a tervezett fedeztetés előtt, előzetesen, írásban kell megkérni.

 1. Hasznos nyomtatványok

 Elérhetőek mindenkor a MEOESZ honlapján (www.kennelclub.hu) annak törzskönyvezési és általános tenyésztési szabályzata részeként.

 1. Értelmező rendelkezések

Jelen szabályzatban FCI alatt a Federation Cynologique Internationale, MEOESZ alatt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, Egyesület alatt Hungaria Continental Bulldog Club Fajtagondozó Egyesület értendő. A jelen tenyésztési programban esetlegesen nem szabályozott kérdésekben az Egyesület Alapszabálya, az FCI vonatkozó szabályai, a MEOESZ Alapszabályának az Egyesületre vonatkozó rendelkezései és a MEOESZ vonatkozó egyéb szabályzatai, szabályzói irányadóak.